Už před dlouhou dobou jsem zatoužil po nějakém serveru, na kterém bych mohl hostovat herní a jiné servery a to nejlépe zadarmo.

Netrvalo to dlouho a objevil jsem PIPNI.CZ. Bohužel, kvalita služeb byla mizerná a nakonec se už dalo registrovat si nový server jen nějakým zázrakem. Takže tudy cesta nevedla. Problém jsem částečně vyřešil přitažením vyřazeného kancelářského stroje domů a napojením na domácí internet. I když je to jen P4 1,5Ghz, původně s 128, nyní s 512MB SDRAM, (Dell Optiplex GX240), osazen dvěma 80GB disky v zrcadle a na 12Mbs lince, je to na nenáročné serverové aplikace i použitelné. ALE! Vzhledem k tomu, že doma nemám místnost, kde by mohl stroj běžet aniž by někoho rušil, je provozní doba omezena od 10. do 23. hodiny. Sám se zapne, sám se vypne. Přes den je mi jedno jestli mi tu vrčí jeden nebo dva počítače. To je pro mě osobně ještě snesitelné ale pro hráče, kteří na čas moc nekoukají, to už není.

Před nějakou dobou jsem se dozvěděl, ani nevím jak, o hostingové společnosti Host1Free, kromě toho, že nabízí zdarma webhosting a nějaké ty další služby a samozřejmě i jejich placené varianty, tak začala před pár měsíci nabízet zdarma i VPS. Zaregistroval jsem se, a dle pokynů se stal fanouškem na Facebooku a asi po týdnu čekání a několika připomenutí na FB byla moje registrace schválena. Sám jsem tomu nevěřil ale od té doby vlastním VPS s následující konfigurací:

  • 128MB RAM
  • 10GB Místa na disku
  • Neomezený přenos
  • OpenVZ Virtualizace
  • VSwap 640MB
  • Veřejná IPv4 adresa

Na výběr je mezi operačním systémy:

CentOS 5 a 6,

Debian 5 a 6

Ubuntu 10 x64 a Ubuntu 12 x32

Osobně jsem zvolil Debian 6, neboť běží rovněž u mě doma. Server lze každopádně z webového ovládacího panelu možné kdykoliv přeinstalovat, takže volbu netřeba dlouho promýšlet. Ze stejného panelu je možné server vypnout, zapnout, restartovat, nastavit hostname a měnit hesla roota a na SSH, přes které server ovládat. Najdete tam i různé statistiky.

Postup registrace:

1) Vlezeme na stránku www.host1free.com

2) Cca v polovině stránky jsou čtyři rámečky, v levém dolním s nápisem Free Cloud VPS klikneme na tlačítko Order Now!

3) Na další stránce dole klikněte na tlačítko Download & Continue – nabídne vám to ke stažení nějaký reklamní bazmek, ale stahovat to nemusíte. Po asi 5-ti vteřinovém odpočtu na tlačítku se zobrazí registrační formulář.

4) Vyplňte formulář vašimi údaji – moc toho po vás nechtějí, není v tom nic skrytého, nikdo po vás nechce číslo kreditky a kdo ví čeho, fakt nic.

5) Přečtěte si podmínky, odsouhlaste je  klidněte na tlačítko CREATE ACCOUNT

Protože já nemohu registraci opakovat neboť již jednu mám, dále vám poradím jen přibližně.

6) Přijde Vám klasický registrační email – Host1Free Account Validation

7) Po nějaké době, u mě to trvalo týden ale prý může i dva, přijde email s tím, že je vaše Free VPS připravena – Host1Free Free VPS is Ready! Tento email zároveň obsahuje informace potřebné k přihlášení do ovládacího panelu i odkaz na něj. Přihlašovací formulář na daném odkazu vás dle mých zkušeností nepřihlásí přímo do ovládacího panelu ale přesměruje na funkční přihlašovací formulář. Možná už to po té době funguje lépe. 🙂

Nyní máte vaši free VPS, pro její použití je třeba ji nastartovat (pokud již nebeží), nastavte si heslo roota. Vlezte na SSH (třeba přes PuTTY) a dělejte si co chcete, v rámci pravidel samozřejmě. 🙂

Mé zkušenosti po více měsíci provozu? Jelikož jsem se registroval jako jeden z prvních uživatelů při ještě omezeném provozu služby, měl jsem ze začátku nějaké problémy s přihlášením na SSH – po reinstallu to bylo již v pořádku. Protože si s příkazovým řádkem tak úplně nerozumím nebo to pro mě není tak úplně pohodlné, nainstaloval jsem si Webmina, kde lze spoustu věcí naklikat. Když moje free VPS ležela asi 14 dní ladem, abych otestoval dostupnost a stabilitu, tak jsem se dostal na uptime téměř 14 dní, což je myslím od služby zdarma docela slušné a pro většinu uživatelů hostující po večerech herní servery dostačující. Občas se stane, že některý z serverů třeba na den vypadne ale pokud je to jednou za 14 dní,  u služby, která je navíc ÚPLNĚ ZDARMA, jsem ochotný to akceptovat a vůbec, mám na výběr?

Dneska jsem na serveru spustil OpenTTD dedicated server a nemůžu říct nic víc než to, že to prostě funguje. Nelze od toho pochopitelně očekávat nějaké zázraky ale zatím jsem spokojen. Zbytek ukáže čas a za zkoušku opravdu nic nedáte.

 

Děkuji za dočtení až sem, za komentáře, hodnocení a tak dále.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>